Spaghetti al tonno
Przepis na lekką sycylijską pastę z tuńczykiem i pomidorkami. Jest tak szybki i prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Do sosu można również dodać czarne oliwki, najlepiej smakują te z pestką.
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
słoik lub puszka tuńczyka w oliwie
kilkanaście małych pomidorków
kilkanaście małych pomidorków
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa
- Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać do niej czosnek i chwilę podsmażyć na średnim ogniu.
- Pomidorki przekroić na połówki i również wrzucić na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Gdy się podgrzeją dodać tuńczyka porwanego na mniejsze kawałki. Po chwili wrzucić oliwki i większość posiekanej natki.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię, przemieszać i całość chwilę podgrzać.
- Podawać posypane resztą natki.
- Smacznego!
Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie pyszne :-)
OdpowiedzUsuń