Lasagne alla Bolognese
opakowanie świeżego makaronu lasagne (250 g)
100 g startego sera Parmiggiano Reggiano
podgrzany sos ragu np. z TEGO przepisu
podgrzany sos ragu np. z TEGO przepisu
2-3 łyżki masła do wysmarowania formy
na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
szczypta soli
- Najpierw przygotować beszamel: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć przez minutę dobrze mieszając. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki a sos zrobi się gładki.
- Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem, na dnie rozprowadzić 3 łyżki sosu beszamelowego, następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne.
- Na warstwie makaronu nałożyć beszamel, a na nim warstwę mięsnego ragu. Posypać wierzch startym serem.
- Powtórzyć czynność, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
- Tak przygotowane lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka minut przed porcjowaniem.
- Smacznego!
Twoja lasagne'a wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń