Lasagne alla Bolognese


Przepis z tradycyjnej kuchni bolońskiej, typowy dla włoskiego regionu Emilia-Romania. Kaloryczna, ale iście wyborna zapiekanka makaronowa z mięsnym ragu, sosem beszamelowym i włoskim twardym serem Parmiggiano Reggiano. Ja użyłam świeżych płatów makaronu lasagne, ale sprawdzą się również te suche.

Składniki na kwadratową formę o boku 23 cm:
opakowanie świeżego makaronu lasagne (250 g)
100 g startego sera Parmiggiano Reggiano
podgrzany sos ragu np. z TEGO przepisu
2-3 łyżki masła do wysmarowania formy

na sos beszamelowy: 
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
szczypta soli

  • Najpierw przygotować beszamel: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć przez minutę dobrze mieszając. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki a sos zrobi się gładki.
  • Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Piekarnik nastawić na 170 stopni C. 
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem, na dnie rozprowadzić 3 łyżki sosu beszamelowego, następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne.
  • Na warstwie makaronu nałożyć beszamel, a na nim warstwę mięsnego ragu. Posypać wierzch startym serem.
  • Powtórzyć czynność, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. 
  • Tak przygotowane lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka minut przed porcjowaniem.
  • Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne