Fakes - grecka zupa z zielonej soczewicy
Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty wegański przepis.
2 szklanki suchej zielonej soczewicy
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 marchewki
2 liście laurowe
szklanka passaty pomidorowej
pieprz, sól
pieprz, sól
1-2 łyżki octu z czerwonego wina
oliwa z oliwek
- Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą. Można ją uprzednio namoczyć przez kilka godzin, wtedy szybciej się ugotuje.
- Cebule pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, a czosnek drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek, marchew i liście laurowe. Całość przesmażyć przez kilka minut.
- Wsypać soczewicę i wlać 1,5 litra zimnej wody oraz passatę pomidorową.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około pół godziny.
- Po tym czasie doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie octem.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz