Fakes - grecka zupa z zielonej soczewicy


Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty wegański przepis.

Składniki:

2 szklanki suchej zielonej soczewicy
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 liście laurowe
szklanka passaty pomidorowej
pieprz, sól
1-2 łyżki octu z czerwonego wina
oliwa z oliwek

  • Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą. Można ją uprzednio namoczyć przez kilka godzin, wtedy szybciej się ugotuje.
  • Cebule pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, a czosnek drobno posiekać.
  • W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek, marchew i liście laurowe. Całość przesmażyć przez kilka minut.
  • Wsypać soczewicę i wlać 1,5 litra zimnej wody oraz passatę pomidorową. 
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około pół godziny.
  • Po tym czasie doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie octem. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem. 
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne