Semifreddo al pistacchio
Delikatne semifreddo pistacjowe to półmrożony włoski deser. Idealne połączenie bezy włoskiej z bitą śmietaną, pastą pistacjową i siekanymi pistacjami.
Składniki:
szklanka śmietany 30 %
100 g cukru
60 g pasty z pistacji
30 g niesolonych pistacji
jajko + żółtko
duża garść siekanych pistacji do dekoracji
- Wodę i cukier rozpuścić w rondelku i gotować, aż postanie syrop. Powinien mieć temperaturę około 121 stopni C.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Przygotować bezę włoską: białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wlać powoli połowę gotowego syropu i ubijać, aż miska całkiem ostygnie.
- Pistacje posiekać.
- Żółtka ubić z resztą syropu, dodać pastę pistacjową i posiekane pistacje, całość wymieszać.
- Następnie połączyć delikatnie z przygotowaną wcześniej bezą włoską.
- Śmietanę ubić i wymieszać powoli z masą pistacjową.
- Małą formę na keksówkę wyłożyć dużą ilością folii spożywczej. Przelać semifreddo do środka i przykryć nadmiarem folii.
- Wstawić do zamrażalki na conajmniej 6 godzin.
- Kwadrans przed podaniem wyjąć deser z zamrażalki. Przełożyć z formy na talerz i posypać posiekanymi pistacjami.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz