Cacio e pepe
Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo mielonego pieprzu oraz wody z gotowania makaronu.
Składniki:
300 g makaronu np. spaghetti, bucatini
200 g sera Pecorino Romano
sól, 2 łyżeczki świeżo mielonego lub roztartego w moździerzu pieprzu
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zostawiając dwie chochle wody z gotowania.
- W międzyczasie drobno zetrzeć ser, a pieprz uprażyć na suchej patelni.
- Do pieprzu dodać chochlę wody z gotowania makronu.
- Po minucie zmniejszyć ogień, wrzucić odcedzony makaron, przemieszać.
- Do miski z serem wlać drugą chochlę wody, połączyć i dodać na patelnię z makaronem i pieprzem.
- Zdjąć patelnię z ognia, przemieszać intensywnie wszystkie składniki.
- Przełożyć na talerze i ewentualnie posypać dodatkowo startym serem i pieprzem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz