Cacio e pepe


Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym  tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo mielonego pieprzu oraz wody z gotowania makaronu. 

Składniki: 
300 g makaronu np. spaghetti, bucatini
200 g sera Pecorino Romano
sól, 2 łyżeczki świeżo mielonego lub roztartego w moździerzu pieprzu 

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zostawiając dwie chochle wody z gotowania.
  • W międzyczasie drobno zetrzeć ser, a pieprz uprażyć na suchej patelni.
  • Do pieprzu dodać chochlę wody z gotowania makronu.
  • Po minucie zmniejszyć ogień, wrzucić odcedzony makaron, przemieszać.
  • Do miski z serem wlać drugą chochlę wody, połączyć i dodać na patelnię z makaronem i pieprzem.
  • Zdjąć patelnię z ognia, przemieszać intensywnie wszystkie składniki.
  • Przełożyć na talerze i ewentualnie posypać dodatkowo startym serem i pieprzem.
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne