Włoska babka Ciambella




Klasyczna włoska babka Ciambella, którą piecze się w formie z kominem to puszyste ciasto na słodkie colazione, czyli śniadanie po włosku. Polecam z dobrą kawusią! 

Składniki (forma z kominem o średnicy 24 cm:
180 g miękkiego masła
160 g cukru
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mleka
skórkę otartą z 2 cytryn

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  • W misie miksera umieścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier i utrzeć przez kilka minut na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.
  • Ciągle ucierając wsypywać na zmianę mąkę i mleko.
  • Gotowe ciasto przelać do formy (moja jest silikonowa, więc nie natłuszczałam jej dodatkowo).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut  lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika a po kilku minutach z formy. 
  • Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne