Włoska babka Ciambella
Klasyczna włoska babka Ciambella, którą piecze się w formie z kominem to puszyste ciasto na słodkie colazione, czyli śniadanie po włosku. Polecam z dobrą kawusią!
Składniki (forma z kominem o średnicy 24 cm:
180 g miękkiego masła
160 g cukru
3 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g mleka
skórkę otartą z 2 cytryn
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- W misie miksera umieścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier i utrzeć przez kilka minut na puszystą masę.
- Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać skórkę z cytryn i ekstrakt waniliowy.
- Ciągle ucierając wsypywać na zmianę mąkę i mleko.
- Gotowe ciasto przelać do formy (moja jest silikonowa, więc nie natłuszczałam jej dodatkowo).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika a po kilku minutach z formy.
- Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz