Grecki chleb Lagana
Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
łyżeczka drożdży suszonych
łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
sezam
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier, oliwę i wodę. Zagnieść wszystkie składniki przez około 7 minut na gładkie i elastyczne ciasto.
- Przełożyć je do naoliwionej misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości, czyli na jakieś 90 minut.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
- Po drugim wyrastaniu zrobić w chlebie wgłębienia palcami, z pomocą kuchennego pędzelka posmarować wodą i posypać obficie sezamem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż lekko się zezłoci.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz