Feta zapiekana w cieście filo


Genialna przekąska z greckiego sera feta zapieczonego w cieście filo z miodem i prażonymi ziarnami sezamu. Gotowe pakieciki można również zrobić w wersji smażonej, ale wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. 

Składniki:
plaster sera feta
płat ciasta filo
2 łyżki oliwy
łyżka ziaren sezamu
miód

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Sezam uprażyć na suchej patelni.
  • Płat ciasta filo rozłożyć i posmarować oliwą. Ser feta ułożyć na środku krótszego boku i zawinąć ser, aż zużyjemy cały płat ciasta.
  • Posmarować cisto z zewnątrz oliwą i tak przygotowany pakiecik ułożyć na blaszce.
  • Piec 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika polać miodem i posypać sezamem.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne