Ciabatta
Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale dzięki temu otrzymujemy lekkie i wilgotne pieczywo. Polecam zajadać ją moczoną w oliwie z oliwek.
375 g mąki
300 g wody
7 g drożdży suszonych
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo: oliwa do natłuszczenia miski
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól i drożdże. Wlać oliwę i 3/4 ilości wody.
- Włączyć mikser na małą prędkość i miksować. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodawać powoli pozostałą część wody.
- Miksować około 8 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, będzie ono dość luźne.
- Przełożyć je do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze posypany mąką blat. Uformować z niego kwadrat i posypać po wierzchu mąką. Podzielić na 3 równe części.
- Każdą część lekko rozciągnąć na płaski prostokąt i przełożyć na przygotowana blachę.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż bochenki lekko się zarumienią i podrosną.
- Ostudzić na kratce.
- Smacznego!
Kupiłam jakiś czas temu Thermomix - chętnie przetestuję ten przepis na ciabatę bo zwariowałam na punkcie domowego pieczywa, odkąd zajmuje mi to dosłownie 30 minut zamiast 3-4h ślęczenia w kuchni. Każdemu polecam nie tylko sam Thermomix, ale też fajne i sprawdzone przepisy na dania z niego, np. z supergarnek.pl
OdpowiedzUsuńsuuuper przepis! Jest bardzo prosta i "szybka" w wykonaniu. Smaczna i mięciutka - mniam.
OdpowiedzUsuńUpiekłam w keksówce i użyłam do bruschetty - mniam mniam