Tagliatelle al ragu
Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty pomidorowej, wina i mleka. Nie dodaje się natomiast czosnku ani przypraw typu bazylia czy oregano, a makaron tagliatelle powinien być jajeczny.
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
300 g mielonej wołowiny
150 g pancetty
mała cebula
mała marchewka
łodyga selera naciowego
kieliszek czerwonego wina
300 g passaty pomidorowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bulionu
sól. pieprz
3 łyżki oliwy
świeżo starty parmezan
- Cebulę, marchewkę i seler drobno posiekać, panchette pokroić w kosteczkę.
- Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć na niej boczek i warzywa na małym ogniu, a następnie dodać mięso mielone.
- Zwiększyć ogień i całość przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.
- Wlać wino, zamieszać i poczekać kilka minut aż odparuje.
- Dodać passatę pomidorowa, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 2-3 godziny - co jakiś czas przemieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę gorącego bulionu.
- Na koniec dodać mleko i doprawić pieprzem oraz solą. Poddusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Tagliatelle ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do gotowego sosu, połączyć.
- Wyłożyć na talerze i posypać świeżo startym parmezanem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz