Tagliatelle al ragu


Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty pomidorowej, wina i mleka. Nie dodaje się natomiast czosnku ani przypraw typu bazylia czy oregano, a makaron tagliatelle powinien być jajeczny.

Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
300 g mielonej wołowiny
150 g pancetty
mała cebula 
mała marchewka
łodyga selera naciowego
kieliszek czerwonego wina
300 g passaty pomidorowej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki bulionu
sól. pieprz
3 łyżki oliwy
świeżo starty parmezan

  • Cebulę, marchewkę i seler drobno posiekać, panchette pokroić w kosteczkę.
  • Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć na niej boczek i warzywa na małym ogniu, a następnie dodać mięso mielone. 
  • Zwiększyć ogień i całość przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.
  • Wlać wino, zamieszać i poczekać kilka minut aż odparuje. 
  • Dodać passatę pomidorowa, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 2-3 godziny - co jakiś czas przemieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę gorącego bulionu.
  • Na koniec dodać mleko i doprawić pieprzem oraz solą. Poddusić jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Tagliatelle ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do gotowego sosu, połączyć. 
  • Wyłożyć na talerze i posypać świeżo startym parmezanem.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne