Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem


Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera. 

Składniki:
2 łyżki oliwy
duża czerwona cebula
marchewka
3 łodygi selera naciowego

duża marchewka
szklanka passaty pomidorowej
puszka ciecierzycy
2 duże garście liści świeżego szpinaku
sól, suszone płatki chilli - według uznania

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew i seler pokroić w cienkie plastry.
  • W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  • Dodać marchewkę i seler, całość podsmażyć. 
  • Wsypać odsączoną ciecierzycę, wlać passatę pomidorową i wodę oraz przyprawy.
  • Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić i dodać liście świeżego szpinaku. 
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne