Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem
Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera.
Składniki:
2 łyżki oliwy
duża czerwona cebula
marchewka
3 łodygi selera naciowegoduża marchewka
szklanka passaty pomidorowej
puszka ciecierzycy
2 duże garście liści świeżego szpinaku
sól, suszone płatki chilli - według uznania
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew i seler pokroić w cienkie plastry.
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek.
- Dodać marchewkę i seler, całość podsmażyć.
- Wsypać odsączoną ciecierzycę, wlać passatę pomidorową i wodę oraz przyprawy.
- Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
- Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić i dodać liście świeżego szpinaku.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz