Oliwki marynowane
Prosta domowa śródziemnomorska przekąska np. do kieliszka dobrego wina. Oliwki marynowane z czosnkiem, papryczką chilli i świeżą pietruszką, którą można dowolnie zamieniać np. na oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn lub mieszankę kilku ziół. Tak przygotowane oliwki mogą być przechowywane w lodówce do tygodnia.
Składniki:
400 g oliwek z pestkami
szklanka oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
łyżeczka płatków chilli
pęczek natki pietruszki
- Czosnek pokroić na plasterki, natkę drobno posiekać.
- Do rondla wlać oliwę, dodać czosnek, płatki chilli i pietruszkę.
- Podgrzewać całość na małym ogniu przez kilka minut, aż zaczniemy czuć aromat przypraw.
- Wrzucić oliwki i podgrzewać przez kolejne 2 minuty.
- Przelać wszystko do wyparzonego słoika. Zakręcić i po przestudzeniu wstawić do lodówki.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz