Oliwki marynowane


Prosta domowa śródziemnomorska przekąska np. do kieliszka dobrego wina. Oliwki marynowane z czosnkiem, papryczką chilli  i świeżą pietruszką, którą można dowolnie zamieniać np. na oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn lub mieszankę kilku ziół. Tak przygotowane oliwki mogą być przechowywane w lodówce do tygodnia.

Składniki:
400 g oliwek z pestkami
szklanka oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
łyżeczka płatków chilli
pęczek natki pietruszki 

  • Czosnek pokroić na plasterki, natkę drobno posiekać. 
  • Do rondla wlać oliwę, dodać czosnek, płatki chilli i pietruszkę. 
  • Podgrzewać całość na małym ogniu przez kilka minut, aż zaczniemy czuć aromat przypraw.
  • Wrzucić oliwki i podgrzewać przez kolejne 2 minuty. 
  • Przelać wszystko do wyparzonego słoika. Zakręcić i po przestudzeniu wstawić do lodówki. 
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne