Vongole alla marinara
Klasyczny włoski przepis. Delikatne w smaku vongole, które polecam zjeść z chrupiącą bagietką.
Składniki na 2 porcje:
1 kg vongoli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
- Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 30 minut, opłukać pod bieżącą wodą a otwarte wyrzucić.
- Czosnek drobno posiekać lub pokroić na cienkie plasterki. Natkę posiekać.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek. Po kilku sekundach wlać białe wino i wrzucić vongole.
- Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez kilka minut, kilkakrotnie potrząsając patelnię. Gdy muszle się otworzą dodać posiekaną natkę.
- Zdjąć z ognia i wyrzucić zamknięte muszle.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz