Vongole alla marinara


Klasyczny włoski przepis. Delikatne w smaku vongole, które polecam zjeść z chrupiącą bagietką.

Składniki na 2 porcje:
1 kg vongoli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki

  • Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 30 minut, opłukać pod bieżącą wodą a otwarte wyrzucić.
  • Czosnek drobno posiekać lub pokroić na cienkie plasterki. Natkę posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać czosnek. Po kilku sekundach wlać białe wino i wrzucić vongole. 
  • Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez kilka minut, kilkakrotnie potrząsając patelnię. Gdy muszle się otworzą dodać posiekaną natkę.
  • Zdjąć z ognia i wyrzucić zamknięte muszle.
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne