Crostini z bakłażanem i suszonymi pomidorami
Małe chrupiące kanapeczki rodem z Włoch, idealne na przekąskę. Przygotowuje się je z białego pieczywa, grillowanego lub opiekanego na rozgrzanej patelni. Dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań.
Składniki:
bagietka
duży bakłażan
czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
ocet winny
oliwa
świeża bazylia
sól, pieprz
- Bakłażana i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać.
- Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić na niej pokrojoną cebulę dodając pod koniec czosnek.
- Dodać pokrojone warzywa i całość przesmażyć przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu.
- Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżką octu.
- Bagietkę pokroić pod skosem na kromki o grubości 1 cm. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i zrumienić na złoty kolor z obu stron.
- Rozłożyć na nich przygotowane wcześniej warzywa, skropić oliwą i posypać listkami świeżej bazylii.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz