Dyniowe leniwe


Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania. 

Składniki:
szklanka puree z dyni hokkaido
200 g twarogu
szklanka mąki
jajko
szczypta soli
garść uprażonych orzechów włoskich
kilka łyżek masła
brązowy cukier
łyżeczka cynamonu - opcjonalnie

  • Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli.
  • Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki.
  • Pokroić je pod skosem na kluski.
  • Zagotwać osoloną wodą i wrzucić do niej leniwe. Po wypłynieciu gotować je jeszcze przez minutę, następnie odcedzić wykładając na talerze.
  • Roztopić masło i polać nim ugotowane kluski. Posypać posiekanymi orzechami, cukrem brązowym i ewentualnie cynamonem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne