Dyniowe leniwe
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania.
Składniki:
szklanka puree z dyni hokkaido
200 g twarogu
szklanka mąki
jajko
szczypta soli
garść uprażonych orzechów włoskich
kilka łyżek masła
brązowy cukier
łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
szklanka puree z dyni hokkaido
200 g twarogu
szklanka mąki
jajko
szczypta soli
garść uprażonych orzechów włoskich
kilka łyżek masła
brązowy cukier
łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
- Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli.
- Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki.
- Pokroić je pod skosem na kluski.
- Zagotwać osoloną wodą i wrzucić do niej leniwe. Po wypłynieciu gotować je jeszcze przez minutę, następnie odcedzić wykładając na talerze.
- Roztopić masło i polać nim ugotowane kluski. Posypać posiekanymi orzechami, cukrem brązowym i ewentualnie cynamonem.
Fantastycznie dobry przepis!
OdpowiedzUsuń