Uova in purgatorio
Uova in purgatorio, czyli "jajka w czyśćcu" to danie pochodzące z Neapolu. Wyglądem przypomina bliskowschodnią szakszukę, jednak nie używa się do niego orientalnych przypraw. Idealne na kolację, chociaż ja częściej serwuję je na pożywne śniadanie. Jajka w pomidorach po włosku to jedna z ulubionych potraw słynnej rodziny Soprano.
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 fileciki anchois - opcjonalnie
szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
świeża bazylia
łyżka tartego Parmigiano Reggiano
sól, świeżo mielony pieprz i/lub chilli
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać rozgniecionym ząbek czosnku i opcjonalnie posiekane fileciki anchois. Smażyć, aż czosnek się lekko przyrumieni. Zalać passatą pomidorową i doprawić do smaku przyprawami.
- Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, wyjąć czosnek.
- Łyżką zrobić w sosie dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Przykryć patelnię i dusić całość przez kilka minut, aż jajka się zetną.
- Podawać na ciepło z grzankami lub ulubionym pieczywem, posypane świeżą bazylią i tartym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz