Baci di dama
Włoskie migdałowo-czekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień.
Składniki na około 25 ciasteczek:
150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
150 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cuku
szczypta soli
do przełożenia: czekolada gorzka
- Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, które uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nastawić na 160 stopni C, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki (około 8-gramowe) i ułożyć je na przygotowanej blaszce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce.
- Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć z drugim.
- Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła.
Komentarze
Prześlij komentarz