Baci di dama


Włoskie migdałowo-czekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień.

Składniki na około 25 ciasteczek:
150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
150 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cuku
szczypta soli 

do przełożenia: czekolada gorzka

  • Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, które uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nastawić na 160 stopni C, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki (około 8-gramowe) i ułożyć je na przygotowanej blaszce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce.
  • Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć  z drugim. 
  • Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne