Grillowana ośmiornica


Łatwy przepis na aromatyczną ośmiornicę, która po odpowiednim przygotowaniu ma bardzo smaczne i delikatne mięso. Wcześniejsze jej zamrożenie powoduje rozerwanie włókien, dzieki temu staje się krucha. Zawsze gotujemy ją w całości i już ugotowaną kroimy na mniejsze kawałki, które dzięki temu będą soczyste. Do garnka z wodą dodajemy korek po czerwonym winie, który dzięki zawartości tanin, dodatkowo zmiękczy mięso.

Składniki:
cała sprawiona ośmiornica
1/2 szkl. białego wina
garść natki pietruszki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz i/lub płatki chilli
cytryna

  • Z ośmiornicy usunąć nożem oczy i dziób (tzw. ząb). Włożyć ją do garnka, dodać wino i korek, wrzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku i zalać zimną wodą, tak aby dobrze przykryła ośmiornicę.
  • Zagotować całość, po czym zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (1 godzina na kilogram ośmiornicy).
  • Gotowe mięso wyciągnąć z wody, po lekkim przestudzeniu pokroić. 
  • W misce wymieszać oliwę z posiekaną natką pietruszki i pozostałymi drobno pokrojonymi ząbkami czosnku. Natrzeć nią kawałki ośmiornicy, doprawić przyprawami.
  • Rozgrzać patelnię grillową i smażyć  macki przez około 10 minut, co jakiś czas obracając, aż będą chrupiące i rumiane.
  • Podawać od razu po zgrillowaniu z kawałkami cytryny.
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne