Grillowana ośmiornica
Łatwy przepis na aromatyczną ośmiornicę, która po odpowiednim przygotowaniu ma bardzo smaczne i delikatne mięso. Wcześniejsze jej zamrożenie powoduje rozerwanie włókien, dzieki temu staje się krucha. Zawsze gotujemy ją w całości i już ugotowaną kroimy na mniejsze kawałki, które dzięki temu będą soczyste. Do garnka z wodą dodajemy korek po czerwonym winie, który dzięki zawartości tanin, dodatkowo zmiękczy mięso.
cała sprawiona ośmiornica
1/2 szkl. białego wina
garść natki pietruszki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz i/lub płatki chilli
cytryna
- Z ośmiornicy usunąć nożem oczy i dziób (tzw. ząb). Włożyć ją do garnka, dodać wino i korek, wrzucić 2 rozgniecione ząbki czosnku i zalać zimną wodą, tak aby dobrze przykryła ośmiornicę.
- Zagotować całość, po czym zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (1 godzina na kilogram ośmiornicy).
- Gotowe mięso wyciągnąć z wody, po lekkim przestudzeniu pokroić.
- W misce wymieszać oliwę z posiekaną natką pietruszki i pozostałymi drobno pokrojonymi ząbkami czosnku. Natrzeć nią kawałki ośmiornicy, doprawić przyprawami.
- Rozgrzać patelnię grillową i smażyć macki przez około 10 minut, co jakiś czas obracając, aż będą chrupiące i rumiane.
- Podawać od razu po zgrillowaniu z kawałkami cytryny.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz