Faszerowane kwiaty cukinii
Niebanalny pomysł na pyszne kwiaty cukinii, które są dostępne przez kilka tygodni w sezonie letnim. U mnie na targu najczęściej można spotkać kwiaty żeńskie, które mają na końcach małe i delikatne zalążki owoców cukinii.
8-10 kwiatów cukinii
250 g sera ricotta
50 g parmezanu
kilka filecików anchois
łyżka bułki tartej
garsć posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mileony pieprz
dodatkowo: kilka łyżek oliwy
bułka tarta
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
- W misce wymieszać sery, dodać posiekane fileciki anchois i natkę pietruszki. Doprawić do smaku przyprawami.
- Tak przygotowanym farszem napełnić umyte i pozbawione pręcików kwiaty, następnie posmarować je oliwą i obtoczyc w bułce tartej.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kwiaty. Jeżeli mają one również małe cukinie to posmarować je oliwą i oprószyć pieprzem i solą.
Trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńMarzynia