Czekoladowe muffinki z mascarpone
Mocno czekoladowe babeczki z nadzieniem z serka mascarpone to chyba najlepsze muffinki, jakie piekłam. Zawsze znikają w błyskawicznym tępie i smakują wszystkim domownikim. Polecam zrobić od razu podwójną porcję :)
Składniki na 12 sztuk:
na nadzienie:
125 sera mascarpone
białko jaja
łyżeczka mąki
łyżka cukru
na ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. kakao
1/2 szkl. cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. wody
1/3 szkl. oleju
żółtko
łyżeczka ektraktu waniliowego
- Serek mascarpone wymieszać z białkiem, mąką i cukrem. Tak powstałą masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
- Zrobić wgłębienie i wlać w nie składniki mokre: jogurt, wode, olej, żółtko i ektrakt waniliowy. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia.
- Do każdej papilotki nałożyć czubatą łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykryć pozostałą częścią ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 wysokości papilotek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia.
- Smacznego!
Witam czy do mascarpone dodajemy ubite białko czy surowe ?
OdpowiedzUsuń