Ciasteczka Amaretti
Mocno migdałowe ciasteczka, pochodzące z Italii. Są chrupiące z zewnątrz, a lekko ciągnące w środku. Im dłużej je pieczemy, tym ciasteczka są bardziej suche, a mniej ciągnące. Przepis Gino D'Acampo z programu Saturday Kitchen.
Składniki na około 20 sztuk:
170 g zmielonych migdałów
170 g cukru pudru
2 białka jaj
łyżka likieru amaretto
- Piekarnik nastawic na 170 stopni C. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w nie zmielone migdały i cukier puder. Dodać likier amaretto i całość przemieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Łyżeczką lub zwilżonymi dłońmi wykładać na blaszke porcję ciasta w niewielkich odstępach.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz