Ciasteczka Amaretti


Mocno migdałowe ciasteczka, pochodzące z Italii. Są chrupiące z zewnątrz, a lekko ciągnące w środku. Im dłużej je pieczemy, tym ciasteczka są bardziej suche, a mniej ciągnące. Przepis Gino D'Acampo z programu Saturday Kitchen.

Składniki na około 20 sztuk:
170 g zmielonych migdałów
170 g cukru pudru
2 białka jaj
łyżka likieru amaretto

  • Piekarnik nastawic na 170 stopni C. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać w nie zmielone migdały i cukier puder. Dodać likier amaretto i całość przemieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Łyżeczką lub zwilżonymi dłońmi wykładać na blaszke porcję ciasta w niewielkich odstępach. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut. 
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne