Semifreddo truskawkowe
Włoskie Semifreddo podaje się na wpół zmrożone, przypomina ono lody, ale jest dużo łatwiejsze do zrobienia. Wersja truskawkowa smakuje wybornie, to super opcja na zimny deser w upalne dni.
Składniki:
200 g truskawek
jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szklanka śmietany 30%
- Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią.
- Truskawki i połowę cukru zmiksować razem na mus.
- Do miski wbić jajko, żółtka i dodać reszte cukru. Postawić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać trzepaczką przez kilka minut, aż masa zrobi się puszysta. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę, aż masa sie ochłodzi.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do masy razem z musem truskawkowym. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej keksówki i przykryć.
- Wstawić do zamrażalnika na conajmniej 6 godzin.
- Wyjąć z loówki na około 10 minut przed podaniem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz