Ciasteczka Brownie z solą morską
Mocno czekoladowe ciasteczka dla wszystkich zwolenników ciasta brownie i gorzkiej czekolady. Popękane i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, lekko oprószone solą morską, która fajnie podkreśla ich smak.
Składniki na 14 ciasteczek:
40 g masła
100 g czekolady gorzkiej
1/3 szkl. mąki pszennej
łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
duże jajko
1/2 szkl. cukru brązowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sól gruboziarnista lub w płatkach
- Piekarnik nastawić na 175 stopni C.
- Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gorzką czekoladę i masło rozpuścić w kompieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Mikserem utrzeć jajko z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać stopiona czekoladę z masłem, krótko wymieszać.
- Dodać suche składniki i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Odmierzyć 14 równych porcji np. łyżką do lodów i ułożyc je w odstępach na blaszce.
- Wsawić do piekarnika i piec około 12-14 minut, aż wierzch popęka.
- Wyjąć z piekarnika i oprószyć płatkami soli. Po kilku minutach przełożyc ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowiecie wystygły.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz