Ciasteczka Brownie z solą morską


Mocno czekoladowe ciasteczka dla wszystkich zwolenników ciasta brownie i gorzkiej czekolady. Popękane i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, lekko oprószone solą morską, która fajnie podkreśla ich smak.

Składniki na 14 ciasteczek:
40 g masła
100 g czekolady gorzkiej
1/3 szkl. mąki pszennej
łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
duże jajko
1/2 szkl. cukru brązowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sól gruboziarnista lub w płatkach

  • Piekarnik nastawić na 175 stopni C.
  • Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Gorzką czekoladę i masło rozpuścić w kompieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Mikserem utrzeć jajko z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać stopiona czekoladę z masłem, krótko wymieszać. 
  • Dodać suche składniki i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Odmierzyć 14 równych porcji np. łyżką do lodów i ułożyc je w odstępach na blaszce. 
  • Wsawić do piekarnika i piec około 12-14 minut, aż wierzch popęka.
  • Wyjąć z piekarnika i oprószyć płatkami soli. Po kilku minutach przełożyc ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowiecie wystygły.
  • Smacznego!




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne