Włoskie rogaliki Cornetti


Puszyste drożdżowe rogaliki Cornetti, które razem z cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie.  I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można  również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym.

Składniki na 12 rogalików:
300 g włoskiej mąki typu 0
150 g mleka
3 g suchych drożdży
40 g cukru
jajko
30 g masła
szczypta soli

dodatkowo:
30 g masła
żółtko + łyżka mleka

  • Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajko i mleko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, dodając pod koniec wyrabiania kawałki miękkiego masła.
  • Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na całą noc lub odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
  • Masło roztopić. 
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Pierwszy z nich ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować masłem. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartego placka nie smarować. 
  • Przykryć całość kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do lodówki na około pół godziny.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, lekko je rozwałkować, aby było bardziej płaskie. Nożem do pizzy lub zwykłym podzielić na 12 trójkątów. 
  • Każdy trójkąt zwinąć w rulon w kształt rogalika. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia (np. do wyłączonego piekarnika).
  • Po tym czasie rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. 
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego rogaliki i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
  • Wyjąć, wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
  • Smacznego!  


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne