Włoskie rogaliki Cornetti
Puszyste drożdżowe rogaliki Cornetti, które razem z cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie. I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym.
300 g włoskiej mąki typu 0
150 g mleka
3 g suchych drożdży
40 g cukru
jajko
30 g masła
szczypta soli
dodatkowo:
30 g masła
żółtko + łyżka mleka
- Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajko i mleko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, dodając pod koniec wyrabiania kawałki miękkiego masła.
- Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na całą noc lub odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
- Masło roztopić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Pierwszy z nich ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować masłem. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartego placka nie smarować.
- Przykryć całość kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do lodówki na około pół godziny.
- Wyjąć ciasto z lodówki, lekko je rozwałkować, aby było bardziej płaskie. Nożem do pizzy lub zwykłym podzielić na 12 trójkątów.
- Każdy trójkąt zwinąć w rulon w kształt rogalika. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia (np. do wyłączonego piekarnika).
- Po tym czasie rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wstawić do niego rogaliki i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
- Wyjąć, wystudzić na kratce i przed podaniem oprószyć ewentualnie cukrem pudrem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz