Risotto szafranowe z małżami
Efektowe danie w postaci kremowego risotto z szafranem ale w wersji dla wielbicieli owoców morza. Jeżeli nie macie możliwości użycia świeżych małży to nadadzą się również te mrożone, nawet jeżeli są bez muszelek.
Składniki na 2 porcje:
500 g małży
200 g ryżu arborio lub carnarolli
2 szkl. bulionu warzywnego
szklanka wytrawnego białego wina
szalotka
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
pół cytryny
1/2 łyżeczki szafranu
oliwa
sól, pieprz
- Małże umyć i oczyścić. W szerokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć, wsypać małże, natkę i cytrynę. Wlać połowę wina i gotować około 5 minut, w międzyczasie muszle przemieszać.
- Zdjąć z ognia, a wywar odcedzić i odłożyć na bok, będzie potrzebny do risotto.
- W innym garnku zeszklić szalotke na 2 łyżkach oliwy. Wsypać ryż, przesmażyć minutę. Dodać wino, a gdy się zredukuje dodać szafran i wlać chochle gorącego bulionu.
- Wymieszać i gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu.
- Gdy bulion się skończy, dodać wywar z gotowania muli oraz połowe małży wyjętych z muszelek. Przemieszać i gotować, aż ryż wchłonie cały wywar. Ewentulnie doprawić do smaku.
- Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze razem z pozostałymi małżami w muszelkach.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz