Pieczone pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe pieczone z oliwą, octem balsamicznym, ziołami i czosnkiem to w połączeniu z chrupiącą bagietką samodzielna przekąska lub orginalny dodatek do mięsa albo ryby.
Składniki:
pomidorki koktajlowe
czosnek
kilka łyżek oliwy
łyżka octu balsamicznego
ulubione suszone lub świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
- Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
- Pomidorki pozostawić na gałązkach, umyć i osuszyć.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim pomidorki, które nakłuć delikatnie nożem, aby w trakcie pieczenia nie pryskały sokiem.
- Pomiędzy pomidorkami ułożyć czosnek w łupinkach.
- Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i ulubionymi ziołami. Ilość ziół zależy od upodobań, ja dałam czubatą łyżeczkę. Taką mieszanką posmarować lub polać pomidorki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz