Pieczone pomidorki koktajlowe


Pomidorki koktajlowe pieczone z oliwą, octem balsamicznym, ziołami i czosnkiem to w połączeniu z chrupiącą bagietką samodzielna przekąska lub orginalny dodatek do mięsa albo ryby.

Składniki:
pomidorki koktajlowe
czosnek
kilka łyżek oliwy
łyżka octu balsamicznego
ulubione suszone lub świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Pomidorki pozostawić na gałązkach, umyć  i osuszyć.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć w nim pomidorki, które nakłuć delikatnie nożem, aby w trakcie pieczenia nie pryskały sokiem.
  • Pomiędzy pomidorkami ułożyć czosnek w łupinkach.
  • Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i ulubionymi ziołami. Ilość ziół zależy od upodobań, ja dałam czubatą łyżeczkę. Taką mieszanką posmarować lub polać pomidorki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 25 minut.
  • Smacznego!






Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne