Lemon Curd
Słodko-kwaśny krem cytrynowy stanowiący nadzienie do wielu deserów np. ciasteczek, tart, naleśników. Ja uwielbiam go za aksamitny orzeźwiający cytrynowy smak i mogę wyjadać prosto ze słoiczka. Kiedyś na blogu pojawił się już przepis na wersję limonkową tego smarowidła, którą możecie znaleźć pod tym linkiem.
Składniki:
2 cytryny
2 jajka
żółtko
100 g cukru pudru
100 g masła
- Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
- W rondelku (lub misce, którą postawimy na parze) roztrzepać jajka i żółtko, dodać sok i skórkę z cytryn oraz cukier. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu.
- Jeżeli w kremie pojawią się grudki można go dodatkowo przetrzeć przez sitko.
- Przelać do słoiczka i wstawić do lodówki. W niej krem nabierze odpowiedniej konsystencji i zrobi się jeszcze bardziej gęsty.
- Lemon curd może być przechowywany przez około 10 dni w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz