Chleb żytni na zakwasie


Chleb żytni na zakwasie to pieczywo o wyjątkowym smaku, może być jedzony nawet przez osoby, które powinny unikać pszenicy. Mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania ani zagniatania, a upieczony z niej bochenek charakteryzuje się mocno popękaną skórką i wilgotnym miąższem. Udaje się zarówno z mąką żytnią chlebową 720 jak i razową 2000.

Składniki:
na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego
270 g mąki żytniej
300 ml wody
6 g soli

na ciasto chlebowe:
cały zaczyn
300 g mąki żytniej
160 g bardzo ciepłej wody
łyżka miodu
6 g soli


  • Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w misce i dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników. Przykryć i odstawić na blat kuchenny na około 18 godzin. Zaczyn jest gotowy, gdy  podniósł się wyraźnie do góry i jego powierzchnia jest wklęsła, ale jeszcze wyraźnie nie opadł. 
  • Następnego dnia wymieszać mąkę żytnią z solą, wodą i miodem. Dodać zaczyn z dnia poprzedniego i ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na około godzinę.
  • Po tym czasie przełożyć ciasto na posypany mąką blat, będzie bardzo lepkie. Omączonymi dłońmi szybko uformować z niego okrągły bochenek, zagniatając boki do środka. 
  • Przełożyć do oprószonego mąką koszyka do wyrastania, ponownie zakryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Gotowy bochenek przerzucić z koszyka na oprószoną mąką blaszkę i piec około 50 minut.
  • Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić na kratce do studzenia.
  • Smacznego!





Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne