Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe


Castagnaccio to toskański wytrawny placek z mąki kasztanowej z dodatkiem bakalii, rozmarynu i włoskiej oliwy. Nie dodaje się do niego cukru, ponieważ mąka kasztanowa sama w sobie jest słodkawa i to ona nadaje mu charakterystycznego smaku..

Składniki na formę o średnicy 23 cm:
250 g mąki kasztanowej
400 ml ciepłej wody
80 g orzechów włoskich
40 g orzeszków piniowych
40 g rodzynek
rozmaryn świeży
1/3 szkl. oliwy
sól

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
  • Rodzynki namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i odsączyć, orzechy posiekać.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Powstanie ciasto płynne jak śmietana. 
  • Okrągłą formę natłuścić oliwą i wlać ciasto.Posypać orzechami włoskimi i piniowymi.
  • Posypać rozmarynem i polać resztą oliwy. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ciasto będzie suche i popękane z wierzchu.
  • Wystudzić przed podaniem.
  • Smacznego!





Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne