Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe
Castagnaccio to toskański wytrawny placek z mąki kasztanowej z dodatkiem bakalii, rozmarynu i włoskiej oliwy. Nie dodaje się do niego cukru, ponieważ mąka kasztanowa sama w sobie jest słodkawa i to ona nadaje mu charakterystycznego smaku..
Składniki na formę o średnicy 23 cm:
250 g mąki kasztanowej
400 ml ciepłej wody
80 g orzechów włoskich
40 g orzeszków piniowych
40 g rodzynek
rozmaryn świeży
1/3 szkl. oliwy
sól
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Rodzynki namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i odsączyć, orzechy posiekać.
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Powstanie ciasto płynne jak śmietana.
- Okrągłą formę natłuścić oliwą i wlać ciasto.Posypać orzechami włoskimi i piniowymi.
- Posypać rozmarynem i polać resztą oliwy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut, aż ciasto będzie suche i popękane z wierzchu.
- Wystudzić przed podaniem.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz