Brownie z masłem orzechowym
Klasyczne mocno czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego, u mnie w wersji z kawałkami orzechów. Czekolada i orzechy to niezawodny duet, który sprawdza się w wielu wypiekach i deserach. Upieczcie, a nie pożałujecie!
Składniki na formę 20x20 cm:
100 g gorzkiej czekolady
130 g masła
2/3 szkl. cukru np. brązowego
3 jajka
1/3 szkl. kakao
2/3 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 szkl. masła orzechowego
2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
- Kwadratową blaszkę o boku 20 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać.
- Odstawić do przestygnięcia na kilka minut, a następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Na końcu wsypać mąkę, kakao i szczyptę soli. Ponownie połączyć do otrzymania gładkiej i błyszczącej masy, którą przelać do formy.
- Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym i wyłożyć na masę czekoladową. Obie masy przemieszać patyczkiem, robiąc wzorki.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 minut.
- Wyjąć i po wystudzeniu pokroić na kwadraty. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
- Smacznego!
Brownie i masło orzechowe... To musi być świetne połączenie, koniecznie wypróbuję w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuń