Pan co'Santi
Orzechowy toskański chleb pochodzący z Sieny. Dzięki rodzynkom i cynamonowi ma bardzo ciekawy słodkawy smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zagniatania i pochodzi z książki "My Bread" Jima Lahey'a.
Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej
85 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
1 i 1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki suchych drożdży
szczypta pieprzu
350 g zimnej wody
- W misce połączyć suche składniki, dodać wodę i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką przez 30 sekund. Jeżeli ciasto nie będzie bardzo klejące dodać łyżkę lub dwie wody.
- Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
- Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie przełożyć na nią ciasto. Uformować je w kulę.
- Ściereczkę kuchenną oprószyć obficie mąką, przenieść na nią uformowany bochenek, który przykryć końcami ściereczki.
- Odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto ponownie podwoi objętość.
- Pół godziny przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 240 stopni. Nagrzać w nim również żeliwny garnek, w którym będzie pieczony chleb.
- Delikatnie zdjąć nagrzaną pokrywkę garnka i przełożyć do niego ciasto, przykryć i piec 30 minut. Następnie piec jeszcze 15-30 minut bez pokrywki, aż skórka nabierze brązowego odcienia.
- Po upieczeniu przełożyć gorący bochenek na kratkę do studzenia.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz