Ciasteczka z posypką (Sprinkle Cookies)
Kruche, maślane ciasteczka z chrupiącą kolorową posypką - zachwycają dzieci, te małe i te duże również.
Składniki na około 35 ciasteczek:
200 g masła
szkl. cukru
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szkl. mąki
łyżeczka soli
dowolna posypka cukrowa
- Posypkę wysypać na talerz.
- Do misy miksera wsypać cukier i masło, zmiksować aż masa będzie puszysta.
- Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować.
- Mąkę i sól przesiać, wsypać do masy i wymieszać do połączenia składników.
- Z tak przygotowanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w posypce i układać na dużym talerzu. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
- Talerz wstawić do lodówki na około 15 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią schłodzone ciasteczka, zachowując około 2 cm odstępy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko brązowić.
- Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
- Gdy będą już wystudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz