Ciasteczka z posypką (Sprinkle Cookies)


Kruche, maślane ciasteczka z chrupiącą kolorową posypką - zachwycają dzieci, te małe i te duże również. 

Składniki na około 35 ciasteczek:
200 g masła
szkl. cukru
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 szkl. mąki
łyżeczka soli
dowolna posypka cukrowa

  • Posypkę wysypać na talerz.
  • Do misy miksera wsypać cukier i masło, zmiksować aż masa będzie puszysta.
  • Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować.
  • Mąkę i sól przesiać, wsypać do masy i wymieszać do połączenia składników.
  • Z tak przygotowanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w posypce i układać na dużym talerzu. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. 
  • Talerz wstawić do lodówki na około 15 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią schłodzone ciasteczka, zachowując około 2 cm odstępy.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko brązowić.
  • Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
  • Gdy będą już wystudzone przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 4 dni.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne