Drożdżowa gwiazda
Puszysta drożdżówka w kształcie gwiazdy, nadziewana kremem czekoladowym, masą makową lub innym ulubionym słodkim nadzieniem, na które aktualnie mamy ochotę. Wbrew pozorom jest to wypiek prosty do zrobienia, a na świątecznym stole prezentuje się bardzo efektownie.
Składniki:
500 g mąki pszennej
paczuszka drożdży suchych
50 g masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szklanka mleka
szczypta soli
dodatkowo:
jajko
kilka łyżek nadzienia np. masy makowej, kremu czekoladowego, dżemu
- W dużej misce wymieszać przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.
- Do suchych składników dodać mleko, masło i wbić jajko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, które uformować w kulę i odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 45 min).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko powyrabiać i uformowane w kule podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 25 cm.
- Pierwszy z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 2 łyżkami nadzienia, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartą warstwę pozostawić bez nadzienia.
- Na samym środku ciasta lekko odcisnąć szklanką lub kokilką mały okrąg. Ostrym nożem podzielić ciasto na 16 równych części, nie nacinając ciasta w odciśniętym miejscu.
- Następnie każde dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wywinąć dwa razy do środka, a końce każdej pary zlepić.
- Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Wyrośniętą gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 min, aż ciasto się zezłoci.
- Wystudzona gwiazdę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz