Risotto dyniowe (Risotto alla zucca)
Jesienne danie jednogarnkowe z wykorzystaniem sezonowej dyni. Będzie ciekawym pomysłem na wegetariański obiad, ale może być również dodatkiem do mięsnego dania głównego.
Składniki na 2 porcje:
1/2 szkl. g ryżu carnaroli lub arborio
2 szkl. bulionu warzywnego
200 g dyni
50 ml białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
- Cebulę i obraną dynię pokroić w kostkę.
- W garnku lub dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać dynię i całość przesmażyć przez 3 minuty.
- Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulionu.
- Gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu.
- Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż się ugotuje i będzie al dente.
- Zdjąć z ognia i po minucie dodać masło i starty ser. Przemieszać i ewentualnie doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz