Chlebek dyniowy (Pumpkin Bread)
Wilgotny chlebek z dyni, bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych w okresie jesiennym. Jest to słodkie korzenne ciasto, mimo iż jego nazwa może kojarzyć się z rodzajem pieczywa. Podobnie jak chlebek bananowy lubię jeść go z dobrym masłem orzechowym. Spróbujcie!
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej lub pełnoziarnistej
3/4 szkl. puree z dyni
1/2 szkl. cukru brązowego
2 jajka
1/2 szkl. oleju lub oliwy
2 jajka
1/2 szkl. oleju lub oliwy
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta soli
- Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę, przyprawy, sodę. Dodać cukier i wszystko wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, w które wlać olej, puree z dyni oraz wbić jajka.
- Całość wymieszać do momentu, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
- Przelać je do formy, wyrównać wierzch łopatką lub łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 50-55 minut do tzw."suchego patyczka".
- Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz