Prażone jabłka


Najlepszy przepis na jabłka prażone na zime do słoików. Wykorzystać je możemy do ciast, naleśników i innych słodkich wypieków, świetne będą również do ryżu lub owsianki.


Składniki:
3 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
sok z cytryny
2 łyżeczki cynamonu i/lub nasiona z laski wanilii
2 łyżki masła opcjonalnie
1/2 szklanki rodzynek - opcjonalnie

  • Jabłka obrać i pokroić na ćwartki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 
  • Połowę jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć przez około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. 
  • Następnie dodać resztę pokrojonych jabłek i ponownie pogotować kilka minut do ich zmięknięcia.
  • Przełożyć jabłka do gorących, wyparzonych słoików, zamknąć i zapasteryzować przez około 20 minut w gorącej wodzie. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzeni na całą noc.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne