Prażone jabłka
Najlepszy przepis na jabłka prażone na zime do słoików. Wykorzystać je możemy do ciast, naleśników i innych słodkich wypieków, świetne będą również do ryżu lub owsianki.
Składniki:
3 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
sok z cytryny
2 łyżeczki cynamonu i/lub nasiona z laski wanilii
2 łyżki masła opcjonalnie
1/2 szklanki rodzynek - opcjonalnie
- Jabłka obrać i pokroić na ćwartki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Połowę jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć przez około 15-20 min., od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
- Następnie dodać resztę pokrojonych jabłek i ponownie pogotować kilka minut do ich zmięknięcia.
- Przełożyć jabłka do gorących, wyparzonych słoików, zamknąć i zapasteryzować przez około 20 minut w gorącej wodzie. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzeni na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz