Kajzerki
Domowe bułki kajzerki, pachnące i mięciutkie a najlepsze oczywiście od razu po upieczeniu. Jeżeli nie macie foremki do zrobienia charakterystycznego wiatraczka to można ten wzór odcisnąć np. łyżką stołową.
Składniki na 10 sztuk:
450 g mąki pszennej
200 ml wody
7 g drożdży suchych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
2 łyżki oleju lub masła
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać wodę, jajko, olej i zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych.
- Gdy ciasto będzie już gładkie i elastycznie, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.
- Po tym czasie podzielić je na 10 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić ponownie na około 20 minut.
- Piekarnik nastawić na 225 stopni C.
- Przed pieczeniem naciąć podrośnięte bułeczki i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
- Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz