Zuppa di lenticchie
Szybka włoska zupa z soczewicą na chłodne dni. Rozgrzewająca i treściwa. U mnie podawana z drobnym makaronem ditallini i obowiązkowo posypana startym parmezanem.
Składniki:
marchewka
cebula
łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
szklanka soczewicy np. czerwonej
puszka pomidorów krojonych
2 szklanki bulionu
puszka pomidorów krojonych
2 szklanki bulionu
100 g drobnego makaronu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
parmezan
- W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojona cebulę.
- Dodać marchewkę i seler i podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać czosnek.
- Wsypać soczewice i pomidory, doprawić solą i wlać bulion.
- Zmniejszyć ogień i gotować aż soczewica zmięknie, w międzyczasie ugotować makaron.
- Wsypać przygotowany makaron, wymieszać i doprawić do smaku.
- Podawać zupę gorącą posypaną tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz