Tarta pomidorowa
Pomysł na łatwą bezmięsną przekąskę - cieniutka tarta na cieście francuskim ze świeżymi kolorowymi pomidorami i serem, na który akurat macie ochotę :)
Składniki:
płat ciasta francuskiego
kilka pomidorów
tymianek lub oregano
50g sera np. koziego
sól, pieprz
- Piekarnik nastawi na 200 stopni C.
- Pomidory umyć, pokroić na plastry. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć cały płat ciasta francuskiego lub wycięte koło. Wzdłuż rantu zrobić nożem nacięcie, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot.
- Ulubiony ser pokruszyć lub zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście, zostawiając nacięty rant.
- Następnie na górze ułożyć pomidorki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 25 minut, aż boki tarty się zezłocą.
Komentarze
Prześlij komentarz