Czekoladowe Cantucci
Podwójnie pieczone toskańskie ciasteczka w wersji czekoladowej. Moje ulubione twardzioszki, które można dłużej przechowywać. Dodałam do nich całe orzechy laskowe, a dla wzbogacenia aromatu otartą skórke pomarańczową.
Składniki:
200 g mąki pszennej
120 g cukru trzcinowego
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
80 g orzechów laskowych
skórka otarta z pomarańczy
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- W misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sól. Dodać jajka, otartą skórkę i zagnieść ciasto.
- Na końcu wmieszać w ciasto orzechy laskowe i uformować z niego podłużny spłaszczony wałek, który ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
- Wyjąć, poczekać kilka minut, aż przestygnie, a następnie pokroić lekko po przekątnej na plastry o grubości 1 cm.
- Temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni.
- Ciastka ułożyć na blaszce i piec ponownie przez około 20 minut, aż zrobią się chrupiące.
- Wyjąć, wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwielbiam cantuccini. Dawno sama ich nie piekłam - może skuszę się niebawem na Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuń