Chilli Con Carne



Podstawowy przepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami.

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
łyżeczka chilli, oregano i kminu rzymskiego
sól, pieprz
świeża kolendra


  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę.
  • Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni.
  • Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut.
  • Na koniec dodać fasolę i dusić kolejne kilka minut. 
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać ze świeżą kolendrą

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne