Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls)



Ślimaczki z nadzieniem cynamonowym na cieście drożdżowym z dodatkiem puree z dyni, która nadaje im bardzo apetycznego żółtego koloru. Super opcja na śniadanie na słodko lub podwieczorek. 


Składniki:
3,5 szkl. mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
2/3 szkl. mleka
2/3 puree z dyni
jajko
łyżeczka przyprawy Pumpkin Spice lub cynamonu
szczypta soli

nadzienie cynamonowe:
2 łyżki masła
1/2 szkl. brązowego cukru
łyżka cynamonu
łyżka przyprawy Pumpkin Spice

dodatkowo: 
lukier
  • Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i połowę mleka. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby powstał rozczyn. Masło roztopić.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać przyprawę Pumpkin Spice, resztę cukru i mleka, sól, puree z dyni i rozczyn. Wyrobić pod koniec dodając masło. Całość wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Uformować z niego kulę i przełożyć do miski, odstawić do podwojenia objętości. 
  • Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i posypać nadzieniem. 
  • Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych kawałków. 
  • Tak przygotowane ślimaczki ułożyć w blaszce wysmarowanej masłem, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić na 20 minut, aby ponownie podrosły.
  • Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut, aż bułeczki lekko się zrumienią.
  • Wyjąc z piekarnika, a gdy wystygną polukrować. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne