Dyniowe biscotti


Jesienno-zimowe ciasteczka biscotti z dynią i korzennym aromatem. Mocno chrupiące, najlepiej smakują w towarzystwie ciepłej kawy lub herbaty. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. puree z dyni
2/3 szkl. cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka przyprawy PUMPKIN SPICE lub cynamonu
jajko
3 łyżki masła
szczypta soli
duża garść suszonej żurawiny
duża garść orzechów włoskich


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ponownie wymieszać. Dodać puree z dyni i całość zmiksować, aż składniki się połączą.
  • W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól. 
  • Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Wrzucić bakalie i połączyć całość. Z tak powstałego ciasta uformować dwa wałeczki, przenieść je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut.
  • Po tym czasie wyjąć, odstawić do przestudzenia na kilka minut, a potem ostrym nożem pokroić na plastry o grubości 1 cm. 
  • Ułożyć je płasko na blaszcze i wstawić drugi raz do piekarnika na około 20 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne