Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)


Popękane ciasteczka czyli tzw. Crinkle Cookies pojawiły się już na moim blogu w wersji mocno czekoladowej. Dzisiaj przedstawiam Wam opcję z dodatkiem puree z dyni. Ja użyłam odmiany Hokkaido, aby ciasteczka miały piękny intensywny pomarańczowy kolor. 

Składniki:
2,5 szkl. mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy PUMPKIN SPICE np. z TEGO przepisu
szczypta soli 1,5 szkl. cukru
szklanka puree z dyni
110 g masła
jajko
szklanka cukru pudru


  • W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, przyprawe i sól.
  • W innym naczyniu utrzeć masło z cukrem, następnie dodać dynię, jajko i ponownie utrzeć.
  • Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i całość wymieszać. Wstawić masę do lodówki na około 3 godziny.
  • Piekarnik nastawić na 190 stopni, dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia.
  • Cukier puder wysypać na talerz.
  • Schłodzoną masę nabierać małą łyżką i formować z niej kluki o średnicy 2 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach.
  • Piec około 13 minut, wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do dalszego studzenia.

Ciasteczka przed wstawieniem do piekarnika:





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne