Popękane ciasteczka dyniowe (Pumpkin Crinkle Cookies)
Popękane ciasteczka czyli tzw. Crinkle Cookies pojawiły się już na moim blogu w wersji mocno czekoladowej. Dzisiaj przedstawiam Wam opcję z dodatkiem puree z dyni. Ja użyłam odmiany Hokkaido, aby ciasteczka miały piękny intensywny pomarańczowy kolor.
Składniki:
2,5 szkl. mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy PUMPKIN SPICE np. z TEGO przepisu
szczypta soli 1,5 szkl. cukru
szklanka puree z dyni
110 g masła
jajko
szklanka cukru pudru
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, przyprawe i sól.
- W innym naczyniu utrzeć masło z cukrem, następnie dodać dynię, jajko i ponownie utrzeć.
- Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i całość wymieszać. Wstawić masę do lodówki na około 3 godziny.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni, dużą blaszkę pokryć papierem do pieczenia.
- Cukier puder wysypać na talerz.
- Schłodzoną masę nabierać małą łyżką i formować z niej kluki o średnicy 2 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach.
- Piec około 13 minut, wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do dalszego studzenia.
Ciasteczka przed wstawieniem do piekarnika:
Jakie ładne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)))
Usuń