Małże zapiekane (Cozze gratinate)


Mule nadziewane farszem z bułki tartej, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;)

Składniki:
1 kg oczyszczonych małży
kieliszek białego wina
3-4 ząbki czosnku
3/4 szkl. bułki tartej
papryczka chilli
6 łyżek startego parmezanu
3 łyżki posiekanej natki pieruszki
3 łyżki oliwy

  • Piekarnik ustawić na 250 stopni C.
  • Czosnek i chilli posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodać małże i wlać wino. Dusić je pod przykryciem na dużym ogniu przez około 3 minuty, aż  się otworzą.
  • Odcedzić je z płynu, który zachować do farszu. Z każdej małży odłamać połówkę muszli, do której nie jest przytwierdzona.
  • W misce wymieszać parmezan, tartą bułkę, natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wymieszać i dodać tyle łyżek płynu z gotowania małży, aby masa zrobiła się kremowa, ale nie zbyt płynna.
  • Na każdą połówkę małży nałożyć łyżeczkę masy, docisnąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zapiekać około 10 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem posypać ewentualnie jeszcze posiekaną natką pietruszki.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne