Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem
Kolejny przepis z dynią w roli głównej - tym razem mój wybór padł na dynię piżmową. Gatunek ten ma charakterystyczny podłużny kształt, a w smaku jest słodkawy i lekko orzechowy. Do farszu użyłam kaszy bulgur, ale świetnie sprawdzi się tu również kuskus, quinoa a nawet pęczak.
Składniki:
mała dynia piżmowa
1/2 szkl. kaszy np. bulgur, kuskus
2 ząbki czosnku
mała czerwona cebula
szklanka liści szpinaku baby
kilka suszonych pomidorów w zalewie
2-3 łyżki zalewy z pomidorów
garść pestek dyni
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Dynię przekroić wzdłuż. Wyjąć pestki, a miąższ ponacinać i skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem i ułożyć obie połówki na blaszce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.
- Suszone pomidory pokroić w paseczki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Szpinak z cebulą, pomidory i pestki dodać do kaszy.
- Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, łyżką wydrążyć środek.. Pokroić go na małe kawałki i również dodać do kaszy.
- Sok z cytryny wymieszać z 2 łyżkami zalewy z pomidorów, polać sosem kaszę i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełnić dynię i podawać.
Ja od dyni jestem już pomarańczowa - uwielbiam :) I musze taką wersję wypróbować.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To tak jak ja ;) Pozdrawiam i zachęcam do przygotowania tego przepisu.
UsuńWygląda bardzo zdrowo, smacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń