Wegańska Pavlova
Wegańskie bezy nie tylko dla wegan. Puszysta słodkość, która pojawiła się już na moim blogu tym razem w całkiem innej wersji, a mianowicie bez użycia białek jaj. Składnik ten został zastąpiony aquafabą, czyli wodą z puszki po ciecierzycy. Bezy wyszły chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku są ciągnące i kleiste. Nie przeszkadza to jednak w degustowaniu się tym efektownym deserem.
Składniki:
130 ml wody po ciecierzycy w puszce
szczypta soli
szklanka cukru
łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
250 ml schłodzonej śmietany 30%
owoce np. maliny, borówki, jeżyny itp.
- Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wodę przelać do misy miksera i ubijać na wysokich obrotach. Po minucie dodać szczyptę soli i nadal ubijać do otrzymania sztywnej piany.
- Dodawać stopniowo cukier, długo ubijając po każdym dodaniu.
- Pod koniec dodać sok z cytryny i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta i lśniąca piana.
- Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę w formie pięciu krążków, zachowując między nimi odstępy, ponieważ sporo urosną i będą jeszcze szersze.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia na kilka godzin lub całą noc.
- Śmietankę ubić i wyłożyć na upieczone bezy, a na wierzchu dodać owoce.
wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :*
UsuńWegańska? Ze śmietaną???
OdpowiedzUsuńTak beza jest wegańska, a dodatki nie. Ale zamiast śmietany można użyć śmietanki kokosowej, wtedy góra będzie również wegańska :)
UsuńBeza robi wrażenie i pewnie również tak smakuje! ; )
OdpowiedzUsuńCzy woda po ciecierzycy bedzie się lepiej ubijać, gdy będzie wcześniej schlodzona w lodówce??
OdpowiedzUsuń