Wegańska Pavlova


Wegańskie bezy nie tylko dla wegan. Puszysta słodkość, która pojawiła się już na moim blogu tym razem w całkiem innej wersji, a mianowicie bez użycia białek jaj. Składnik ten został zastąpiony aquafabą, czyli wodą z puszki po ciecierzycy. Bezy wyszły chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku są ciągnące i kleiste. Nie przeszkadza to jednak w degustowaniu się tym efektownym deserem.


Składniki:
130 ml wody po ciecierzycy w puszce
szczypta soli
szklanka cukru
łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo:
250 ml schłodzonej śmietany 30%
owoce np. maliny, borówki, jeżyny itp.

  • Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wodę przelać do misy miksera i ubijać na wysokich obrotach. Po minucie dodać szczyptę soli i nadal ubijać do otrzymania sztywnej piany. 
  • Dodawać stopniowo cukier, długo ubijając po każdym dodaniu. 
  • Pod koniec dodać sok z cytryny i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta i lśniąca piana.
  • Ubitą pianę wyłożyć na blaszkę w formie pięciu krążków, zachowując między nimi odstępy, ponieważ sporo urosną i będą jeszcze szersze.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia na kilka godzin lub całą noc.
  • Śmietankę ubić i wyłożyć na upieczone bezy, a na wierzchu dodać owoce.



Komentarze

  1. Wegańska? Ze śmietaną???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak beza jest wegańska, a dodatki nie. Ale zamiast śmietany można użyć śmietanki kokosowej, wtedy góra będzie również wegańska :)

      Usuń
  2. Beza robi wrażenie i pewnie również tak smakuje! ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy woda po ciecierzycy bedzie się lepiej ubijać, gdy będzie wcześniej schlodzona w lodówce??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne