Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)
Włoskie pierożki ze słodko - słonym nadzieniem z dyni, parmezanu i pokruszonych ciasteczek amaretti. Podajemy je z roztopionym masłem z dodatkiem świeżych listków szałwii i dodatkowo startym parmezanem. Do formowania ravioli posłużyłam się specjalną formą, która jest ciekawym gadżetem i bardzo ułatwia pracę.
Składniki na około 40 sztuk:
200 g mąki pszennej
2 jajka
farsz:
500 g puree z dyni
100 g pokruszonych ciastek amaretti
50 g sera Grana Padano
gałka muszkatołowa
sól
masło szałwiowe:
masło
garść listków szałwii
dodatkowo:
tarty parmezan
świeżo mielony pieprz
- Mąkę przesiać i zrobić wgłębienie, w które wbić jajka. Całość zagnieść i uformować kulę, którą zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki, aby ciasto odpoczęło..
- Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować bardzo cienko.
- W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia, doprawić ewentualnie.
- Korzystając z formy do ravioli, formować pierożki. Należy pamiętać ,aby formę wcześniej oprószyć mąką, dzięki czemu ravioli się nie przykleją do niej.
- Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję i gotować około 4 minuty po wypłynięciu, aż będą miękkie.
- W rondelku rozpuścić masło i wrzucić listki szałwii.
- Ravioli odcedzić i dodać na patelnię z masłem szałwiowym, wymieszać i podgrzać.
- Przełożyć na talerz, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz