Ravioli z dynią (Ravioli di Zucca)


Włoskie pierożki ze słodko - słonym nadzieniem z dyni, parmezanu i pokruszonych ciasteczek amaretti. Podajemy je z roztopionym masłem z dodatkiem świeżych listków szałwii i dodatkowo startym parmezanem. Do formowania ravioli posłużyłam się specjalną formą, która jest ciekawym gadżetem i bardzo ułatwia pracę. 

Składniki na około 40 sztuk:
200 g mąki pszennej
2 jajka

farsz:
500 g puree z dyni
100 g pokruszonych ciastek amaretti
50 g sera Grana Padano
gałka muszkatołowa
sól

masło szałwiowe:
masło
garść listków szałwii

dodatkowo: 
tarty parmezan
świeżo mielony pieprz


  • Mąkę przesiać i zrobić wgłębienie, w które wbić jajka. Całość zagnieść i uformować kulę, którą zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki, aby ciasto odpoczęło..
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować bardzo cienko.
  • W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia, doprawić ewentualnie.
  • Korzystając z formy do ravioli, formować pierożki. Należy pamiętać ,aby formę wcześniej oprószyć mąką, dzięki czemu ravioli się nie przykleją do niej.
  • Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję i gotować około 4 minuty po wypłynięciu, aż będą miękkie. 
  • W rondelku rozpuścić masło i wrzucić listki szałwii. 
  • Ravioli odcedzić i dodać na patelnię z masłem szałwiowym, wymieszać i podgrzać.
  • Przełożyć na talerz, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać parmezanem.






Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne