Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)
Włoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :)
Składniki:
300 g puree z dyni
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
dodatkowo:
masło
szałwia
starty parmezan
- Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę.
- Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki.
- Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi lub zrobić w nim wgłębienie wklęsłą stroną widelca i odkładać na podsypana mąką stolnicę.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
- Na patelni rozpuścić masło i dodać listki szałwii.
- Ugotowane gnocchi dodać na patelnię z masłem szałwiowym, wymieszać i przełożyć na talerze.
- Posypać tartym parmezanem i podawać.
Spróbowałam i nie żałuję! Pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale :D
Usuń