Sycylijska granita kawowa
Mrożony włoski deser na bazie kawy, który nie tylko nas orzeźwi ale również postawi na nogi dzięki kofeinie. Granita w przeciwieństwie do sorbetu ma ziarnistą strukturę lodu, a na Sycylii przysmak ten podaję się ze słodką bułeczką brioche.
Składniki:
2 szklanki mocnego espresso
kilka łyżek cukru brązowego lub białego
ewentualnie szczypta cynamonu, kardamonu lub wanilii
śmietana kremówka
- W naparze rozpuścić cukier i przyprawy. Przelać do szerokiego i zamykanego naczynia.
- Wstawić do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie lekko zamarznięty płyn rozdrobnić widelcem.
- Wstawić ponownie do zamrażalki. Po godzinie powtórzyć czynność i tak kilka razy, aż z kawy powstanie gruboziarnista masa.
- Gdy granita jest już gotowa należy przełożyć ją do szklanek, na wierzchu wyłożyć kleks śmietany i zajadać, zanim się roztopi.
Komentarze
Prześlij komentarz